Nieuws - 13 mei 2020

Wereld Natuur Fonds daagt Vakkanjers uit met nieuwe challenge

Utrecht, 13 mei 2020. Het Wereld Natuur Fonds is de nieuwe opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge voor het komende schooljaar. In de WWF Wildlife Challenge daagt het Wereld Natuur Fonds leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Scholen kunnen zich nu al aanmelden via www.vakkanjers.nl.

Mens-dier conflict

Wilde dieren hebben steeds minder ruimte om te leven. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij het leefgebied van wilde dieren te wonen en te werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte, maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met de lokale bevolking. Het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe.

Samen de natuur beschermen

De problemen waar de natuur mee kampt, worden voornamelijk door ons gedrag veroorzaakt. Hoe erg dit ook is, het biedt tegelijk een voordeel: wij kunnen ook de oplossing vormen. Een goed moment voor het Wereld Natuur Fonds en Vakkanjers om in het schooljaar 2020-‘21 de handen ineen te slaan. Samen proberen we natuurbeschermende oplossingen te vinden rond toenemende mens-dier conflicten. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo kunnen mee doen.

Dat doen ze als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin leerlingen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke eindevent Vakkanjers LIVE, in juni 2021.

Verschillende opdrachten

In de challenge krijgen de teams verschillende opdrachten, afhankelijk van leerjaar en niveau. Leerlingen uit groep 7 en 8 bedenken bijvoorbeeld innovatieve oplossingen ter vermindering van het mens-dier conflict. Derde- en vierdejaars vmbo’ers ontwikkelen en bouwen de ultieme camera-trap.

Meer over de verschillende opdrachten lees je op www.vakkanjers.nl/wwf.

Samen doen

“WWF zet zich in voor het beschermen van wilde dieren en de natuur wereldwijd. Dit doen we samen met de lokale bevolking, zij leven samen met wilde dieren én ze zijn direct afhankelijk zijn van de natuur. Door de lokale bevolking te betrekken, hun motivatie te vinden en een manier te bedenken hoe zij voordeel kunnen ondervinden van natuurbescherming, kunnen we echt een verschil maken in het veld” zegt Elke van Gils, adviseur Wildlife bij het Wereld Natuur Fonds.

Creativiteit en technische skills

“We zien dat techniek een steeds grotere rol speelt in natuurbescherming, bijvoorbeeld om rangers in het veld te ondersteunen in hun werk en de lokale bevolking te helpen om samen te leven met wilde dieren. Daarom werken we graag samen met Vakkanjers aan deze uitdaging! We gaan er vanuit dat de jongeren, met hun creatieve en technische skills, innovatieve oplossingen kunnen bedenken om conflicten tussen mens en dier te verminderen. Dit zal een enorm verschil maken in het creëren van gebieden waar mens en dier in harmonie kunnen leven.”

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Over WWF

Voor het Wereld Natuur Fonds staat de natuur niet tegenover de mens, maar zijn we er onlosmakelijk deel van. Wij zijn natuur! Biodiversiteit en het voortbestaan van de aarde zijn voor WWF een groot goed. Daarom doet het WWF er alles om aan dat te beschermen en te herstellen. Dat is hard nodig, want we putten de aarde meer uit dan ze aankan. Het WWF wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen, in één wereld waarin beide kunnen groeien en bloeien. Zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Kijk voor meer info op www.wwf.nl.

 


EINDE PERSBERICHT – niet voor publicatie

Voor meer informatie of rechtenvrij foto- of videomateriaal kunt u contact opnemen met Sonja van der Eijk van Jet-Net & TechNet 085‑0510 619 of s.vandereijk@jet-net.nl

Deel dit artikel