Logistieke sector centraal bij Kick-Off Girlsday
VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, organiseert het jaarlijks evenement waar meisjes van 10-15 jaar op bezoek gaan bij IT, bèta en technische bedrijven. Het feestelijke startschot vindt plaats in de Rotterdamse haven waar de activiteiten in het teken van logistiek staan. 60 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn hiervoor uitgenodigd. Bedrijven en scholen hebben zich in groten getale aangemeld. De teller staat nu al op meer dan 10.000 meisjes en 369 bedrijven die meedoen.
De Topsector Logistiek verbindt zich dit jaar aan Girlsday. Slechts 18% van de logistieke medewerker is vrouw en de sector wil het aandeel vrouwelijk personeel stimuleren. Daarnaast heeft logistiek een imagoprobleem. Te weinig mensen zijn zich bewust van de vele kansen en de verschillende banen die de logistiek te bieden heeft. Het beeld is dat de logistieke sector bestaat uit magazijnen en vrachtwagens, maar er is veel meer te beleven. Robotisering, e-commerce, big data, internationalisering, maar ook bijvoorbeeld logistiek in de medische zorg bieden vele uitdagingen voor meisjes. Beeldvorming speelt een belangrijke rol om te laten zien welke toekomstmogelijkheden er zijn.
Aangezien vrouwelijk tekort al op vroege leeftijd ontstaat voor de bèta, technische, en IT- opleidingen en beroepen is het belangrijk om meisjes hier vroeg kennis mee te laten maken. Door hun op jonge leeftijd te laten zien welke beroepsmogelijkheden er zijn binnen de verschillende technische sectoren, worden de kansen vergroot dat zij ook daadwerkelijk hiervoor zullen kiezen. Want als je niet weet hoe het is om in een bepaald vakgebied te werken, dan is de kans ook kleiner dat je er daadwerkelijk in gaat werken.
Bovendien veranderen de beroepen ook steeds. Hierdoor hebben veel jongeren – maar ook hun ouders, leraren en vrienden – geen kennis over wat zo’n beroep precies inhoudt. Girlsday is een belangrijk instrument en draagt bij aan een positieve beeldvorming.
Op Girlsday organiseren bedrijven activiteiten waardoor de meisjes een beter beeld krijgen van de sectoren. Er worden uiteenlopende doe-activiteiten voor de meisjes georganiseerd. Zoals het maken van ruimte-instrumenten, het fabriceren van een zonnecel, het ontwerpen van een bewegwijzeringsbord en het rijden van een parcours in een hijskraan.
Girlsday 2020 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Platform voor Talent voor Technologie en de Topsector Logistiek. De kick-off vindt plaats bij EIC Mainport Rotterdam.
Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het coronavirus, heeft VHTO besloten om de Girlsday-activiteiten van 2 april te verzetten naar een nieuwe datum die scholen en bedrijven onderling met elkaar afstemmen.
Deel dit artikel