Nieuws - 8 juli 2020

Deelnemers over webinar Bèta&TechMentality en 7 werelden van techniek: “leerzaam, direct toepasbaar en interactief!”

Mensen werkzaam in het voortgezet onderwijs die op zoek zijn naar handvatten om meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek, konden in mei en juni online een van de webinars over Bèta&TechMentality en 7 werelden van techniek volgen bij Jet-Net & TechNet. Marian Joustra, projectleider bij het STO-netwerk in de Kop van Noord-Holland, en Henk Jan van ’t Zand, docent natuurkunde aan het Coornhert Lyceum deden mee aan een webinar en delen hun ervaringen.

Interactief webinar

“Het webinar was heel interactief met goede opdrachten om meteen uit te voeren. Bij de vragen die gesteld werden kon je daarna meteen de resultaten zien van de andere deelnemers. De vorm en inhoud waren erg inspirerend, een mooi programma. Ik heb het al aan diverse collega’s aanbevolen en ik zou zelf een volgende keer gewoon weer meedoen omdat ik er zoveel uit heb gehaald”, vertelt Henk Jan enthousiast over het webinar. Ook Marian is te spreken over de interactiviteit van de webinar. “Je wordt echt meegenomen in het verhaal en de dame die het presenteerde was erg helder en betrokken, alsof ze naast je zat. Ik miste niet eens dat je niet fysiek bij elkaar was met de deelnemers. Ik was zo enthousiast dat we hem direct herhaald hebben voor docenten en bedrijven uit onze eigen regio.”

Meteen toepassen in de klas

Wat het webinar zo sterk maakt, is de toepasbaarheid van de informatie volgens beide deelnemers. Marian: “De 7 werelden van techniek spreken me erg aan, het helpt echt met het anders framen van techniek en technologie in ons STO-netwerk. Je kunt ze goed gebruiken voor het curriculum bij de inrichting van techniek en technologie binnen scholen. Vanuit het STO-netwerk hebben wij behoorlijk wat budget om lokalen in te richten, de 7 werelden helpen richting te geven en niet in de valkuil van de ‘oude’ techniek te stappen: dus niet zomaar machines en gereedschap kopen, maar kijken hoe de lokalen bijdragen aan de gewenste vaardigheden binnen de werelden.” Voor Henk Jan waren de vijf techtypes van het Bèta&TechMentality-model een eye-opener: “Dat ga ik echt gebruiken in mijn lessen natuurkunde. Welke types heb ik in de klas en wie is een doener, ontdekker of creatieve maken? Door zo naar leerlingen te kijken, kan ik betere groepjes maken voor projecten. Daarnaast werk ik aan een doorlopende leerlijn techniek voor het curriculum van 2023 in opdracht van mijn school, ook daarvoor was het webinar goed bruikbaar.”

Relevant voor STO-netwerken

Zowel Marian als Henk Jan gaan met de nieuwe inzichten aan de slag. “Het is erg relevant voor STO-netwerken, ik zocht al een tijdje naar een gemeenschappelijke ‘taal’ om in de regio duidelijker rondom techniekoriëntatie te communiceren”, vertelt Marian. “De 7 werelden en  Bèta&TechMentality zijn erg geschikt om leerlingen en studenten aan te spreken. Maar ook bedrijven denken door de 7 werelden beter na over hun imago naar jongeren toe. In plaats van dat ze alleen machines laten zien, kunnen ze de verbinding tussen bijvoorbeeld maatschappij en techniek tonen. De 7 werelden hebben echt een brugfunctie. Ik wil er dan ook naartoe werken om alle events, LOB en andere communicatie in de regio vanuit dit perspectief te gaan vertellen.” Henk Jan is ook meteen aan de slag gegaan: ‘De posters van de 7 werelden heb ik al besteld, die ga ik binnenkort overal in de school ophangen.”

Deel dit artikel