Challenge innovatief idee voor enthousiasmeren vrouwen voor tech start-up
Heb jij een briljant idee om vrouwen met een technische, ICT- of STEM-opleiding enthousiast te maken voor een startup in de technische sector? Doe dan mee aan de challenge van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie is op zoek naar innovatieve oplossingen om vrouwen met een technische, ICT-, of STEM-opleiding enthousiast te maken voor het beginnen van een startup binnen de techniek- of technologiesector.
Ministerie schrijft wedstrijd uit om meer technische opgeleide vrouwen enthousiast te maken voor tech-startups
Aan een initiatief als deze challenge is behoorlijk wat behoefte, het aandeel vrouwen dat werkt in de technieksector ligt namelijk een stuk lager dan het aandeel mannen. Dit komt onder andere doordat maar 26% van de vrouwen (58.000) die een technische, ICT- of STEM-opleiding heeft gevolgd daadwerkelijk binnen die werkgebieden aan het werk is gegaan. Ter vergelijking: bij de mannen is dit 57% (775.000). Veruit het grootste deel van de vrouwen gaat dus iets totaal anders doen na hun technische opleiding. Zeker op het vlak van innovatie en ondernemerschap lopen vrouwen ‘achter’. Maar 17% van de startups heeft een vrouwelijke (mede-)oprichter.
Doel van de challenge
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil daar iets aan veranderen. Vooral met het oog op het grote tekort van technisch opgeleid personeel kunnen vrouwen bijdragen aan de vermindering van dit probleem. Daarnaast zullen meer vrouwen in de techniek zorgen voor betere rolmodellen voor meiden. Zo komt er meer aandacht voor technische talenten van meiden en kunnen die beter worden benut.
Voorwaarden van de challenge
De challenge is vooral bedoeld om de doelgroep van bijna afgestudeerden van het mbo, hbo en wo te bereiken en aan te sporen tot het beginnen van een startup binnen de techniek- of technologiesector. Een goede oplossing voor dit probleem draagt dus bij aan het vergroten van het aandeel (tech-)startups met vrouwelijke oprichters, de optimale benutting van technische talenten van meiden en vrouwen en het verhogen van de diversiteit op de technische arbeidsmarkt.
Het is belangrijk dat je plan op grote schaal in te zetten is, een structurele oplossing biedt voor het probleem en geschikt is voor effectmetingen. Er is geen behoefte aan een standaard voorlichtingscampagne of losse, eenmalige activiteiten.
Meedoen aan de challenge
Heb jij een mooi idee om te pitchen? Ga dan naar deze website voor meer informatie of meld je aan voor de online informatiebijeenkomst op 12 februari. Heb je je plan al klaarliggen? Deze kun je voor 2 maart uploaden. Er staat behoorlijk wat op het spel: winnaars kunnen tot 25.000 euro aan innovatiebudget winnen om hun plan uit te voeren.
Partners
Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door partners als Platform Talent voor Technologie, VHTO en Teachleap.
Deel dit artikel